Hälsosamt spelande

Något som det inte talas tillräckligt om i spelvärlden är hur lätt det är att fastna i ett spelberoende. Har man en gång fått smak på snabba, lätta pengar så är det väldigt lockande att fortsätta jaga dessa. Vad man måste ha i åtanke är att den stora vinnaren i spelvärlden är spelbolagen, de gör miljarder på människors spelförluster och hade det inte varit så så hade spelmarknaden försvunnit på sekunden.

Man ska ställa in sig på att förlora mer än man vinner när man spelar. Spelandet ska man helst se som ett nöje, en hobby som, om man har ofantlig tur, kan göra en rik. Men kontrollen måste hela tiden finnas. När man börjar tänka i banor som att man vill ta igen förlorade pengar genom att spela mer, så ska varningsklockorna klämta högljutt. Har man förlorat mer än man räknat med så är det istället hög tid att ta en paus från spelandet och fokusera på mer tillförlitliga sätt att tjäna tillbaka de pengar man förlorat.

Att drabbas av speldjävulen är mycket lättare hänt än man tror och leder snabbt till sociala och ekonomiska svårigheter om man inte tar kontrollen över situationen så fort den dyker upp.

Spelmissbruk dyker upp i alla samhällsklasser och eftersom vinsterna hos staten och de stora spelbolagen är så stora så görs inte mycket för att informera om de stora riskerna som spelande medför.

Impulsivt och ogenomtänkt spelande är ännu högre inom livebetting än inom förtidsbetting, så har man tendenser att drabbas av speldjävulen så ska man kanske hålla sig ifrån livebetting helt och hållet.

Kontrollerat spelande

Det finns en del knep att ta till för att behålla kontrollen över sitt spelande och på de flesta stora spelsajter finns verktyg som kan hjälpa en med detta. Till exempel så kan man ha automatisk överföring från ens bankkonto till ens spelkonto där en förutbestämd summa dras varje månad. Denna summa har man bestämt efter ett noggrant övervägande gällande hur mycket pengar man tycker är rimligt att lägga på spelande varje månad. Det ska alltid finnas pengar kvar till mat, räkningar och annat livsviktigt när denna summa har dragits.

Hjälp för spelmissbrukare

Idag finns det hjälp att få om man känner att ens spelvanor hamnat utanför ens kontroll. De organisationer som hjälper människor med spelmissbruk brinner för sitt syfte då spelmissbruk är en fruktansvärd situation att hamna i. Några ställen man kan söka hjälp för spelmissbruk i Sverige är:

Inom psykiatrin kategoriserar man numera spelmissbruk tillsammans med andra beroendesjukdomar som alkoholism och narkotikamissbruk. Detta innebär att samma rätt till behandling för spelberoende kommer gäller. Det kliniska begreppet för spelmissbruk är ludomani.